Karkkila 2.1.2019

Seuraava lainaus on poliisin tiedotteesta 16.1.2019:

Poliisi sai tammikuun alussa vihjeen, että Kanta-Hämeessä asuvalla henkilöllä on hallussaan mahdollisesti aitoja susia. Luonnonvaraisen eläimen hallussapito on rikos. Helsingin poliisilaitoksessa viime syksystä asti toiminut eläimiin liittyviin rikoksiin kohdistunut tutkintaryhmä alkoi selvittää vihjettä.

‒ Kävi ilmi, että henkilö on toimittanut eläimen tai eläimiä tuttaviensa luokse ”piiloon”. Päädyimme lopulta tekemään kotietsinnän kolmeen eri kohteeseen Etelä-Suomessa.

Esitutkintamateriaalin mukaan poliisille olisi 2.1.2019 asiaan kytkeytymätön henkilö ilmoittanut, että ystävänsä Karkkilassa epäilee hänellä olevan hallussaan luonnonvarainen susi, ja että sen kuitenkin omistaisi Lopella asuva koirasusikasvattaja. Susi on tullut karkkilalaisille jo vuonna 2017, mutta vasta nyt he ovat alkaneet epäillä sen olevan susi.

Asia esitetään siten kuin tämä ilmoittaja välittäisi ystävänsä kertomia asioita poliisille, kuten sen että susia olisi piilotettu muuallekin, ja poliisi päätyisi näiden vihjeiden perusteella tekemään kolme kotietsintää 9.1.2019 Karkkilaan, Lopelle ja Orimattilaan.

Ilmoittajaa kuullaan myöhemmin myös todistajana ja hän kertoo kuulustelussaan, miten hän itse, muutamat muut ihmiset sekä Anne Hietala kävivät 2.1.2019 Karkkilassa katsomassa tätä sudeksi epäiltyä eläintä. Muualle esitutkintaan tätä tietoa ei ole kirjattu millään tavoin asian selvittämisen osana. Karkkilalaiset ovat myöhemmin tutkinnan virallisesti alettua olleet rikoksesta epäillyn asemassa (luonnonsuojelurikos).

 Asia on tullut vireille tutkintailmoituksen mukaan kuitenkin vasta 7.1.2019.  Tutkinnanjohtajana aloitti sama rikoskomisario Anne Hietala Helsingin eläimiin kohdistuvien rikosten tutkintaryhmästä, joka oli jo päiviä aiemmin vapaa-ajallaan käynyt kyläilemässä Karkkilan sutta ihmettelemässä.

Poliisin tiedotteesta 16.1.2019:

Kaikki kolme eläintä, joiden epäillään olleen aitoja susia, jouduttiin lopettamaan välittömästi niiden kokeman kärsimyksen ja huonon kunnon vuoksi.

Anne Hietala ei ole 2.1.2019 ollut lainkaan huolissaan tämän näkemänsä suden kunnosta. 9.1.2019 se on kuitenkin ollut niin huonossa kunnossa, että on pitänyt välittömästi lopettaa? Näin halusi poliisi julkisuuteen tiedottaa sen jälkeen kun on mennyt ampumaan epäilemiään rauhoitettuja eläimiä.

Puhelut ja äänitteet käynnin aiheesta

Nauhotteilla puhuu karkkilalainen nainen, jonka hallusta susi löydettiin.

Klippi 1 – Edellisyöltä, nainen kertoo ketä hänen luokseen on huomenna tulossa ja missä merkeissä

Klippi 2 – Puhelu käynnin jälkeen

Klippi 3 – On ollut tietoinen vierailijoiden tulosta

Klippi 4 – Kuvailee kuinka on saanut selittää omin sanoin tilanteen, Hietala & kumppanit ovat olleet paikalla jopa pari tuntia. Lisäksi ovat lähettäneet sähköpostitse tietoja.

Klippi 5 – Sähköpostissa on ollut ”kaikki yksityiskohdat”

Klippi 6 – Sähköposti on ollut ilmeisen kattava ja pitkä.

 

Hietala kiistää saaneensa äänitteissä kuvailtuja sähköposteja

”Minulle tai meille esitutkintaan ei ole tullut koskaan tällaista viestiä mitä pyydätte”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *